10 Aralık 2018 Pazartesi

Ticaret Odası Başkanı İdiialı Konuştu ''Ayvalık Türü Zeytin Mut'a Ait''

Mut Kaymakamlığı, Mut Belediyesi ve Mut' ta zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren firmaların da destek vererek düzenledikleri 4. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu Mut Karacaoğlan Çınaraltı Parkı' nda yapıldı. Mut Belediyesi Halk Oyunları gösterisi ile başlayan sempozyumda konuşan Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gürsel Aydın, oda olarak Mut Zeytini ile ilgili, yaptıkları çalışmaları anlattı.

MUT ZEYTİNYAĞI 11 COĞRAFİ MARKA İŞARETİNDEN BİRİ

Türkiye genelinde zeytinyağına 11 coğrafi marka işareti alındığını, bunlardan birinin de Mut Zeytinyağı olduğunu kaydeden Aydın, “Mut Zeytinyağı' nın eylül ayında tescili gerçekleşmiştir. Bundan sonra Mut zeytinyağı ambalajlarında; Türkiye haritasını içeren menşei işareti ve Mut Zeytinyağı logosu kullanılacaktır.” dedi.

Gürsel Aydın: ''Ayvalık Zeytin Türü Mut'a Ait'' dedi

AYVALIK TÜRÜ MUT’A AİT

9 Eylül Üniversitesi ve Mersin Valiliği tarafından yöresel türlerin tespiti çalışmasından bahseden Aydın, ilçemiz için önemli bir bulguyu paylaştı. Aydın, “Ayvalık zeytin türünün % 80 Mut yöresine ait olduğu yönünde bilimsel bulgulara ulaşılmıştır” dedi.

KLEOPATRA ZEYTİNYAĞINI MUT' TAN ALIRDI

Kleopatra' nın da Mut Zeytinyağı kullandığını dile getiren Gürsel Aydın, ''Kleopatra güzelliğini Mut Zeytinyağı' na borçludur'' dedi.

Aydın konuşmasının devamında şunları söyledi: “İlçemizde zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan firmalarımızın kurumsallaşarak, ilçemizde üretilen Mut Zeytini ve Mut Zeytinyağı' nın tamamının firmalarımız tarafından piyasaya sürülmesi daha çok ekonomik gelir elde etmemizi sağlayacaktır. Tariş her yıl Mut' tan zeytin ve zeytinyağı almaktadır. Marmarabirlik Mut ilçemize yatırım yapacak olup, 1300 yıllık anıt ağacı ile zeytinin tarih öncesi ve sonrası merkezi olmaya devam edeceğiz.”

4. Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sempozyumu' na, önceki yıllarda olduğu gibi, kalp ve iç hastalıkları uzmanı Profesör Canan Karatay konuşmacı olarak katıldı. Karacaoğlan Çınaraltı Parkında gerçekleştirilen sempozyuma; Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, STK temsilcileri, daire amirleri, zeytin ve zeytinyağı üreticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder