9 Aralık 2019 Pazartesi

DAVUT ER: “MUT ZEYTİNİNDE HİÇ İLAÇ YOK”

Davut Er: Mut Zeytini İlaçsız
Davut Er: Mut Zeytini İlaçsız

Zeytin ve zeytinyağı sektörü 2019-2020 zeytin ve zeytinyağı sezonunda 15 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye’nin en önemli zeytin üretim bölgelerinden Mersin’in Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Akıl Toplantısında bir araya geldi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) ve Mut Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğinde düzenlenen toplantıda, son 30-40 yıllık süreçte zeytin varlığında büyük gelişim olan Mut’un sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminin daha fazla ihracata yönelmesi için MUTSO ve EZZİB işbirliği kararı aldı.
Mut’un coğrafi konumu nedeniyle hiç ilaç kullanmadan zeytin ve zeytinyağı üretebildiğini söyleyen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, son yıllarda zeytinyağı ve zeytin rekoltesi yükselen Mut ilçesinin, yeni plantasyonların verime geçmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde zeytincilik sektöründe konumunu güçlendireceğine vurgu yaptı.
Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Akıl Toplantısı
Türkiye’de zeytinyağı tüketiminde son yıllarda önemli bir artış olmasına rağmen; kişi başı tüketimin 2 kilogramla sınırlı kaldığı bilgisini de veren Başkan Er, Türkiye’de kişi başı zeytinyağı tüketiminin 5 kg’a çıkmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

KÖKEN: "Zeytinyağı Ana Sütü Gibi Sağlıklı"

Zeytin ve zeytinyağı sektörü 2019-2020 zeytin ve zeytinyağı sezonunda 15 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye’ nin en önemli zeytin üretim bölgelerinden Mersin’in Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Akıl Toplantısında bir araya geldi.
KÖKEN: "Zeytinyağı Ana Sütü Gibi Sağlıklı"
KÖKEN: "Zeytinyağı Ana Sütü Gibi Sağlıklı"
Mut Kaymakamı Muammer Köken yaptığı konuşmada; zeytinyağının ana sütü gibi sağlıklı olduğunu, Anadolu’ nun simge ağacı zeytinin; filmlerle, romanlarla, hikayelerle toplumda daha fazla tanınması ve yer etmesi için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi.
TANITIMA YOĞUNLAŞMALIYIZ
Daha önce görev yaptığı yörelerde zeytin ve zeytinyağı tüketiminin düşük olduğunu gözlemlediğini dile getiren Köken, “Türk zeytinyağının hem yurt dışında, hem de yurt içinde tüketiminin arttırılması için tanıtım çalışmalarına yoğunlaşmamız lazım” şeklinde konuştu.
Mut Kaymakamı Köken, Zeytinyağını Tanıtmalıyız
Mut Kaymakamı Köken, Zeytinyağını Tanıtmalıyız


Gürsel Aydın: "Sağlık Zeytinden, Zeytin Mut' tan"

Zeytin ve zeytinyağı sektörü 2019-2020 zeytin ve zeytinyağı sezonunda 15 milyon zeytin ağacı varlığı ile Türkiye’nin en önemli zeytin üretim bölgelerinden Mersin’in Mut ilçesinde Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Akıl Toplantısı’ nda bir araya geldi.

Gürsel Aydın: "Sağlık Zeytinden, Zeytin Mut' tan"
Gürsel Aydın: "Sağlık Zeytinden, Zeytin Mut' tan"


Mut Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gürsel Aydın, “Sağlık Zeytinden, Zeytin Mut’tan” sloganı ile Mut zeytini ve Mut Zeytinyağı’ nı tanıtıyoruz. Türkiye genelinde zeytinyağı ile ilgili alınan 11 coğrafi işaretten bir tanesinin “Mut Zeytinyağı” olduğunu dile getirdi. Aydın, “Bundan sonra zeytinyağı ambalajlarında Türkiye haritasını içeren menşe işareti ve Mut Zeytinyağı Logosu kullanılacak” dedi.
MUT ZEYTİNYAĞI SAĞLIĞA FAYDALI BİLEŞENLER AÇISINDAN ZENGİN

Mut’un iklim özelliklerinden dolayı Mut Zeytini’ nin ilaçsız üretildiğini anlatan Aydın, “Mut zeytini ilaçsız olup, sofralık olarak erken hasat edilmektedir, yeşil hasat sayesinde sağlığa faydalı bileşenler açısından çok zengin zeytinyağı üretiyoruz. Dünya’da ilk zeytin hasadı Mut’ta yapılmaktadır. Dünyadaki 80 zeytin ağacından bir tanesi Mut’ta bulunmaktadır” diyerek sözlerini noktaladı.

14 Kasım 2019 Perşembe

Mut Kaymakamı Zeytin Vardiyasında:

Mut Kaymakamı Muammer KÖKEN, Mut Zeytini ve Mut Zeytinyağı üreten çiftçilerle bir araya gelmek için gece vardiyasında İzorya Zeytinyağı Fabrikası' nı ziyaret etti. Mut Zeytinyağı üretiminin hızlandığı şu günlerde üretim 24 saat devam ediyor. Gece vardiyasında üretimi inceleyen KÖKEN, Mut Zeytini üreten çiftçilerin sorunlarını dinledi. 

Kaymakam Köken: Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Üretiyoruz
Kaymakam Köken: Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Üretiyoruz

Üretim Anında Çiftçiyle Buluşmak Önemli:

Zeytin üreticileriyle, üretim sırasında bir araya gelmenin önemini vurgulayan KÖKEN çiftçilere; "üretimi yerinde görerek sorunlarınızı dinleyip çözüm önerileri getirmek istedim. Bunu çok önemli buluyorum. Üretim anında sizlerle bir arada olmak, sorunları ya da olumlu yanlarımızı birlikte değerlendirip, yerinde görmek ve uygulamak çok önemli" dedi.

Nitelikli Üretim Yapıyoruz, Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Üretiyoruz:

Mut Zeytini' nin olumlu özelliklerini dile getiren KÖKEN, "Mut Zeytinyağı' nın keşfedilmeyi bekleyen çok yanı var. Yüksek polifenollü zeytinyağı üretiyoruz, nitelikli üretim yapıyoruz ancak nitelikli üretimi daha da arttırmalıyız" dedi.

Mut Kaymakamı: "Mut Zeytinyağı Nitelikli"
Mut Kaymakamı: "Mut Zeytinyağı Nitelikli"

Her Üreticide Krom Zeytinyağı Depoları Olacak:

Üstün nitelikli Mut Zeytinyağı' nın ev ortamında iyi koşullarda saklanmadığını dile getiren Kaymakam KÖKEN; "sayın valimiz Ali İhsan SU Bey' e dile getirdiğimiz ve yapmayı planladığımız bir çalışma var. Bundan sonra her üreticinin evinde krom zeytinyağı deposu olacak ve ürettiğimiz ürünün kalitesini koruyacağız" dedi.

Dünyadaki Her 90 Zeytin Ağacından Biri Mut' ta:

Zeytin üreten çiftçilerle sohbet havasında geçen görüşmede, Mut ilçesinin ciddi bir potansiyeli olduğunu dile getiren KÖKEN; "Dünyadaki her 90 zeytin ağacından biri Mut' ta, yaklaşık 15 milyon zeytin ağacımız var, bununla da sınırlı değil, Gülnar ve Ermenek ilçelerinde hasat edilen zeytinlerin çok büyük bir kısmı , ayrıca Karaman' da yetişen zeytinlerin tamamı Mut' ta işleniyor. Bu çok büyük bir potansiyel. Nitelikli üretimle bu potansiyeli daha iyi değerlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.


10 Ekim 2019 Perşembe

ZEYTİN REKOLTESİ TAHMİN EDİLİYOR:


Zeytin rekolte tahmin heyeti Mut' ta.
Türkiye genelinde 2019-2020 zeytin sezonunda üretilecek olan zeytin rekoltesini ve zeytinyağı rekoltesini  tespit etmek için UZZK tarafından (Ulusal Zeytin Ve Zeytinyağı Konseyi) görevlendirilen heyet, 15 milyon zeytin ağacı bulunan Mut ilçesinde incelemelerde bulundu.
Zeytinde rekolte tespit heyeti; ülkemizin ve Dünya’ nın önemli zeytin ve zeytinyağı üreticisi konumunda bulunan ve yaklaşık 15 milyon zeytin ağacı varlığıyla adından söz ettiren Mut ilçesinde, bu yıl gerçekleşmesi beklenen zeytin rekoltesini belirlemek amacıyla Mut zeytinliklerini yerinde incelediler. Zeytin rekoltesi ve zeytinyağı rekoltesi tahmini için, yetkililerle görüşmeler yapan tahmin heyeti; Mut Zeytinyağı ve Mut Zeytini üreten İzorya Zeytinyağı Fabrikasını ve İzorya Zeytin İşletmesi' ni de ziyaret ettiler.
İzorya Zeytinyağı yetkilisi Erdoğan Şentürk’ ten bilgi alan; ve görüş alışverişinde bulunan zeytin rekolte tahmin heyeti, Mut’un zeytin ve zeytinyağı üretimi konusunda önemli bir konuma sahip olduğunu belirttiler, üretim tesislerini gezerek bilgi aldılar.
Zeytin Rekolte Tahmini Çalışmaları Başladı
Zeytin Rekolte Tahmin Heyetinde Bulunanlar:

Ziraat Mühendisi Ahmet Sarıkaya (Kristal Zeytinyağı- Ticaret ve Sanayi Kontuvarı Türk AŞ. Hammadde Satınalma Yöneticisi)
Dr. Mehmet Ulaş (Zeytincilik Araştırma Enstitüsü)
Yüksek Ziraat Mühendisi Çiğdem Ceren (Zeytincilik Araştırma Enstitüsü)

İLAÇSIZ ZEYTİN MUT' TA YETİŞİR

Mut zeytini ve Mut Zeytinyağı rekoltesi ve özellikleri ile ilgili heyette bulunanları bilgilendiren İzorya Zeytinyağı yetkilisi Erdoğan Şentürk, Mut yöresinde zeytin üretilirken tarım ilacı kullanılmadığına dikkat çekti. Şentürk, “Mut yöresinin kendine has iklim özellikleri sayesinde hiç tarım ilacı kullanmadan zeytin üretilir. Dünya’da eşine ender rastlanan bir olay. Zeytin yetiştiren diğer yörelerde her sezon en az 7 kere ilaç yapılıyor. Bu özelliğiyle ilaçsız zeytin sadece Mut’ta yetişir. Sloganımız ise ‘Sağlık Zeytinden Zeytin Mut’tan” dedi.

MUT ZEYTİNYAĞI ECZANELERDE SATILACAK

Mut yöresinin kendine has iklimi ile hem leziz, hem de üst kalitede zeytinyağı üretilmesine olanak sağladığını belirten Şentürk, şöyle konuştu: "Dünya’nın ilk zeytin hasadı Mut’ta gerçekleşmektedir, bu sayede ürettiğimiz zeytinyağlarının çok büyük bir kısmı erken hasat edilen zeytinlerden yapılmaktadır. Erken hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağı; sağlığa yararlı bileşenler, polifenoller açısından çok zengin olmaktadır. Polifenoller zeytinyağında bulunan, sağlık için faydalı bileşenlerdir, erken hasat edilen Mut Zeytinleri ile yüksek polifenol değerine sahip zeytinyağları üretebiliyoruz. Zeytinyağındaki polifenolün emilimi çok yüksek ve polifenollerin kanser hücreleri ile savaştığı kanıtlandı. Geleceğin kanser tedavisi Mut Zeytinyağı ile şekillenecek. Artık eczanelerde Mut Zeytinyağı göreceğiz ve reçetelere Mut Zeytinyağı yazılacak."

MUT ZEYTİNYAĞI' NIN 19 MADALYASI VAR

İzorya Zeytinyağı Firması’ nın Mut Zeytini’ nden elde etiği Mut Zeytinyağı’ nın yurt dışında ve yurt içinde yapılan zeytinyağı kalite yarışmalarından toplamda 19 madalya aldığını belirten Şentürk; ”geçtiğimiz yıllarda da 9 madalya aldık, 2 üstün lezzet ödülü aldık, ayrıca yurt dışından da 8 madalyamız var; Mut Zeytini için ve bizim için gurur verici” şeklinde konuştu.

12 Eylül 2019 Perşembe

Oğuz Aksaç' a Mut Zeytinyağı

30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında Mut İlçesinin, Kozlar Yaylası’ nda, düzenlenen fener alayının ardından, ünlü sanatçı Oğuz Aksaç, hayranlarına unutulmaz bir konser verdi. 30 Ağustos Zafer Bayramı’ nın önemine değinen Oğuz Aksaç; sahne performansıyla izleyenleri coşturdu. Konserden sonra Oğuz Aksaç’ a kendisi için özel olarak şişelenmiş Mut Zeytinyağı hediye edildi.

Oğuz Aksaç' a Mut Zeytinyağı.

11 Eylül 2019 Çarşamba

Adana Meteoroloji Bölge Müdürü AYGÜN: ”Mut İklimi Zeytin İçin Mükemmel”

Adana Meteoroloji Bölge Müdürü AYGÜN: ”Mut İklimi Zeytin İçin Mükemmel”
Adana Meteoroloji Bölge Müdürü Serdar AYGÜN; Mut Zeytinyağı üretimini ve Mut Zeytini’ nin diğer yörelere göre üstün özelliklerini incelemek için, Mut ilçesine geldi. 12,5 milyon kayıtlı zeytin ağacı bulunan Mut yöresinde; kayıtsız olan ağaçlarla birlikte toplam 15 milyon zeytin ağacı olduğu tahmin ediliyor.
Meteoroloji 6. Bölge Müdürü Serdar AYGÜN; beraberinde Mersin Meteoroloji İl Müdürü Dr. Hakan DOĞAN ve Silifke Meteoroloji İlçe Müdürü Sıddık Şen ile birlikte Mut’ ta bulunan 1300 yaşındaki Anıt Zeytin Ağacı’ nı ziyaret ettiler. Ardından Mut Zeytinyağı ve Mut Zeytini üretim tesisi İzorya’ da temaslarda bulundular.
Meteoroloji 6. Bölge Müdürü: ”Mut İklimi Zeytin Ağaçları İçin Mükemmel” dedi.
Mut Zeytinyağı ve Mut Zeytini üretim tesisi İzorya’ da, Mut ikliminin zeytin üretimine etkileri ile bilgi alan Serdar AYGÜN ve beraberindeki heyet; şirket yetkilisi Erdoğan ŞENTÜRK’ ten Mut Zeytini’ nin üstün özellikleri ile ilgili ve nitelikli Mut Zeytini’ nden üretilen Mut Zeytinyağı ile ilgili bilgi alış-verişinde bulundular.
MUT ZEYTİNİ’ NİN RAF ÖMRÜ DAHA UZUN:
Akdeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi’ nin geçiş noktasında bulunan Mut ilçesi’ nin her iki iklimin de özelliklerini taşıdığını dile getiren Erdoğan ŞENTÜRK; ”bu sayede Mut Zeytini’ nin raf ömrü daha uzun” dedi. ”Yaptığımız laboratuvar analizlerine göre Mut ilçesinin iklimi ve toprak yapısı sayesinde ürettiğimiz Mut Zeytinyağı’ nın dayanım süresi, diğer yörelere göre daha uzun. Ürettiğimiz günkü lezzetini ve kalitesini uzun süre koruyor” şeklinde konuştu.
MUT İKLİMİ ZEYTİN İÇİN MÜKEMMEL:
Adana Meteoroloji Bölge Müdürü Serdar AYGÜN’ de ”Mut iklimi zeytin için mükemmel, Mut’ un yerel çeşitlerini önemsiyoruz” dedi.
YEREL MUT ZEYTİNLERİ LİTERATÜRE GİRİYOR:
Geçen yıldan bu güne Mut Yöresi’ nde bulunan yerel zeytin çeşitlerinin literatüre kazandırılması ile ilgili Mersin Valiliği’ nin ve de İzorya Zeytinyağı firmasının katkılarıyla yaptıkları projenin ayrıntılarından bahseden Mersin Meteoroloji İl Müdürü Dr. Hakan DOĞAN’ da katkılarından ötürü ŞENTÜRK’ e teşekkür ederek ”Mut, gelecekte Dünya’ da parmakla gösterilen bir zeytin merkezi olacak” dedi.
YÜKSEK POLİFENOLLÜ ZEYTİNYAĞI ÜRETİYORUZ:
Mut Zeytinyağı’ nın sağlığa yararlı fenolik bileşenler açısından zengin olduğunu dile getiren, İzorya Zeytinyağı Yetkilisi Erdoğan ŞENTÜRK; ” laboratuvar sonuçları gösterdi ki Mut Zeytinyağı iklim özellikleri ve erken hasat geleneği sayesinde üstün niteliklidir ve yüksek polifenollü zeytinyağını, büyük miktarlarda üretebilme kabiliyetine sahibiz” dedi.