23 Temmuz 2013 Salı

ZEYTİNYAĞI KALİTE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

ZEYTİNYAĞI KALİTE ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Zeytindostu 6. Ulusal Naturel Sızma Kalite Yarışması Ödül Töreni, geçtiğimiz günlerde Akhisar’ da gerçekleşti. Zeytindostu 13. Ortak Akıl Ve Güçbirliği Toplantısı sonrasında gerçekleşen törende Türkiye’ nin çeşitli yörelerinden yarışmaya katılıp dereceye giren firmalar ödüllerini aldılar. Ödül töreninde İzorya Zeytinyağı Firmasının bu yarışmaya 5 yıldır katılarak her seferinde de derece ile dönmesi dikkatleri çekti.


İşte Türkiye’ nin En Kaliteli Zeytinyağları:


Marka
Şehir
Sınıf
Ödül
İZORYA
MUT
ORTA YOĞUN – MEDIUM
GÜMÜŞ
IVA OF ZEOL
ÇANAKKALE
ORTA YOĞUN – MEDIUM
GÜMÜŞ
OLİVE FARM
MUĞLA
ORTA YOĞUN – MEDIUM
GÜMÜŞ
ZEYTİNİN EFENDİSİ
MUĞLA
AZ YOĞUN – LIGHT
GÜMÜŞ
ÖZ – EM
BALIKESİR
AZ YOĞUN – LIGHT
GÜMÜŞ
SEMERCİOĞLU
BALIKESİR
ORTA YOĞUN – MEDIUM
GÜMÜŞ
REMZİBEY
KAHRAMANMARAŞ
AZ YOĞUN – LIGHT
GÜMÜŞ
VOLİO
İZMİR
AZ YOĞUN – LIGHT
BRONZ
OVİLO
BALIKESİR
ORTA YOĞUN – MEDIUM
ALTIN
SAVRANDERE
AYDIN
AZ YOĞUN – LIGHT
ALTIN
TOY KONAĞI
ÇANAKKALE
AZ YOĞUN – LIGHT
ALTIN

SERVİS TABAKLARI HEM SERAMİK HEM ZEYTİN DESENLİ

 İste size özel hazırladığımız, tamamen el emeği göz nuru seramik servis tabakları. Hem de zeytin desenli. Sofranıza vazgeçilmez bir estetik görüntü katacak olan bu servis tabakları şık olduğu kadar kullanışlı da.



12 Temmuz 2013 Cuma

13. Zeytindostu Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı Yapıldı

13. Zeytindostu Ortak Akıl ve Güç Birliği Toplantısı Akhisar’da Yapıldı

Zeytindostu Derneği Başkan Vekili Abidin Tatlı’nın koordinesi ile toplantı sabah 10.00’da saygı duruşu ve İstiklal marşı ile başladı. Zeytin ve zeytinyağı sektöründe mevcut olan sorunlara ortak akıl ile çözüm yolları bulmak ve sektörde bir güç birliği oluşturarak çözüm yollarını hayata geçirmek için düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Akhisar Kaymakamı Kamil Köten, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi,Akhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Akif Şenyürek, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, çeşitli oda, borsa, dernekler, zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren firmalar ve üreticiler katıldı.
Toplantıda Zeytin Zeytinyağı Sektöründe Pestisit Kalıntıları sorunu Dr. Gözde Bakırcı, Zeytinyağında kalite, tadım paneli ve pazarlama konusu Yard. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu, Domat ve Uslu zeytinlerinin üretim ve Pazar durumu konusu Ziraat Yüksek Mühendisi Şahnur Irmak tarafından sunum ve modere edilerek tartışıldı. Devamında soru cevap ve serbest kürsü konuşmaları yapıldı.
Toplantı ile ilgili bilgi veren Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Alhat, "geneli de alakadar eden Zeytinciliksorunlarından bazılarını ele almaya ve en azından gündeme getirmeye çalıştık. Ürettiğimiz Zeytinyağlarının kalitesinin artması ve üreticinin daha değerli satabilmesi için Tadım kriterlerine uygunluğa dikkat çekmek istedik.” Dedi.
Protokol konuşmalarında ilk olarak söz alan AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber,Zeytinyağına desteğin 70 kuruşa çıktığını hedeflerinin ise 1 TL olacağına dikkat çekerek, ayrıca sofralık zeytine de kilo başına 15 ile 20 kuruş arasına destek istediğini dile getirdi. Fakat sadece kendilerinin milletvekili olarak bunu istemesinin yeterli olamayacağını sektördeki etkin kurumların temsilcilerinin tarım komisyonunda veya bütçe komisyonlarında bu desteklemeyi dile getirip ısrarla istemesi gerektiğinin altını çizdi. Ambalajlı ihracatta ton başına 1250 tl ihracat desteği verildiğini söyleyen Berber; artan zeytin ve zeytinyağı üretimimiz nedeniyle tüketimi hızla arttırmak gerektiğine ve bunun için Anadolu’nun zeytinyağını hiç tanımayan illerinde tanıtım faaliyetlerinin yapılması gerektiğine, ayrıca reklam olarak kamu spotlarının verilmesi gerektiğine değindi. İhracatçılara DİR konusunda destek veren Berber, un sektörünün DİR uygulaması ile ihracatta geliştiğini örnek göstererek zeytin ve zeytinyağı sektöründe de üreticimizi koruyan bir model ile Dahilde İşleme Rejimi’ne izin verilmeli dedi.
Daha sonra söz alan Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, söyleyecek olduğu sözlerini bu toplantının isminin özetlediğini ifade etti. Sektördeki değişik fikirlere sahip grupların ve farklı çıkar guruplarının bakış açılarının, sektörün faydasına olan ve herkesin işine yarayan ortak çıkar sağlayan bir üst paydada buluşması gerektiğini söyledi. Tek bir kurum ile bunun yapılamayacağını birçok kurum ve kuruluşun bir araya geldiği platformun kurulması gerektiğini söyleyerek, Zeytindostu Derneği’nin bu konuda katkı sağlamasını istedi.
Programın son bölümünde soru-cevap kısmının ardından 6. Zeytindostu Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri’nin Ödül töreni yapıldı. Derecelendirmeye katılan zeytinyağlarının Kimyasal Analizi Kalite Sistem Laboratuvarları’nın sponsorluğunda, duyusal Analizi ise Zeytindostu Derneği Tadım Paneli tarafından Zeytincilik Araştırma İstasyonu tadım laboratuarında yapıldı. İller bazındaödüle layık görülen zeytinyağı markaları şöyle sıralandı. Çanakkale’den ‘’Toy Konağı’’Altın Madalya, Balıkesir’den ‘’Ovilo’’ Altın Madalya, Aydın’dan ‘’Savrandere’’ Altın Madalya, Çanakkale’den ‘’Iva Of Zeol’’ Gümüş Madalya, Muğla’dan ‘’Olive Farm’’ ve ‘’Zeytinin Efendisi Zeytinyağı’’ Gümüş Madalya, Balıkesir’den ‘’Öz- Em’’ ve ‘’Semercioğlu’’ Gümüş Madalya, Mersin’den '‘İzorya Zeytinyağı’’ Gümüş Madalya, Kahramanmaraş’tan ‘’Remzibey’’ Gümüş Madalya, İzmir’den ‘’Volio’’ Bronz Madalya almıştır. Ödül sahipleri ödüllerini Protokol üyelerinin elinden aldı. Sonrasında Zeytindostu Derneği Başkanı Mustafa Ahlat toplantıya katılan ve destek veren kurumlara teşekkür plaketlerini takdim etti.
Zeytindostu Ortak Akıl ve Güç Birliği toplantılarının daha önce yapıldığı yerler sırasıyla şu şekildedir;
1. İZMİR - 26 Şubat 2009
2. GEMLİK - 9 Nisan 2009
3. EDREMİT - 14 Mayıs 2009
4. ADANA - 26 Haziran 2009
5. NİZİP - 9 Ekim 2009
6. MUT - 15 Ocak 2010
7. MARDİN - 9 Nisan 2010
8. ÇANAKKALE - 19 Temmuz 2010
9. YATAĞAN - 6 Mayıs 2011
10. ANTALYA - 25 Ekim 2011
11. GAZİANTEP - 9 Mart 2012
12. AYDIN - 4 Haziran 2012
13. AKHİSAR 8 Temmuz 2013

3 Temmuz 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞINDA ASİT ÖLÇÜMÜ NASIL YAPILIR?

İlk olarak 10gram zeytinyağı tartılır.
Ardından zeytinyağının üzerine 30ml Alkol Ether eklenir.
Daha sonra özel hazırlanmış solüsyonla titrasyon işlemine geçilir.
Yani zeytinyağı ve alkol ether karışımının içine yavaş yavaş solüsyon ileve edilerek çalkalanır.
Solüsyon, alkol ether-zeytinyağı karışımına nüfus ettikçe numunemizin rengi değişmeye başlayacaktır.
Numunenin rengi pembeye döndüğünde okuduğumuz değer, zeytinyağının oleik asit cinsinden serbest yağ asitliğini verir.

Doğal Zeytinyağı Asit Oranına Göre Nasıl Sınıflandırılır?

0-0,8 Asit arası:Naturel Sızma Zeytinyağı
0,8-2,00 Asit arası: Naturel Birinci Zeytinyağı
˃2,00: Rafinajlık Zeytinyağı


2 Temmuz 2013 Salı

ZEYTİN ÜRETİCİLERİ İÇİN ZEYTİNYAĞI ÜRETMENİN PÜF NOKTALARI:

  • Zeytin hasat zamanı yağ randumanını etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Maksimum verimi almak için zeytininizin olgunlaşmasını bekleyiniz.
  • Ağaç dibinden toplanan, önceden dökülmüş zeytinler, ağaç üzerinden toplanan zeytinlerden daha kalitesizdir. Bu nedenle; toprakla temas eden zeytinleri, ağaçtan toplanan zeytinlerden ayırınız. Dip zeytini, yağ kalitesini olumsuz etkiler.
  • Toplanan zeytinler, hava almayan çuvallara konulduğunda; yumuşamakta, küflenmekte ve özelliğini yitirmektedir. Bu tip zeytinlerden elde edilecek yağın asit değeri yükselecektir. Bu nedenle, zeytinlerinizi hava alan kasalarda taşıyınız.
  • Hasat edilen zeytinlerin bekletilmesi; yağ kalitesi ve asit oranı açısından istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle, zeytinler toplandıktan sonra bekletilmeden fabrika sıkım işlemi gerçekleştirilmelidir.
  • Elde ettiğiniz zeytinyağının efsafını ve tazeliğini korumak için, ışık almayan bir yerde, özel paslanmaz çelik tanklarda muhafaza ediniz.
     

1 Temmuz 2013 Pazartesi

KALİTELİ ZEYTİNYAĞI ÜRETMENİN SIRLARI:

1. Zeytin danelerinin sağlam olması gerekir.
2. Zeytin işleme prosesinin temiz ve tekniğine uygun olması gerekir.
3. Zeytinyağının saklama koşullarının uygun olması gerekir.

1. Zeytin Danelerinin Sağlam Olması:
Üzerinde ezilmeler bulunan, çürümüş, bekletilmiş, hasarlı, yerden toplanan (dip zeytini) zeytinler kesinlikle dalından toplanmış zeytinlerden ayrılmalıdır.



2. Zeytin İşleme Prosesinin Temiz Ve Tekniğine Uygun Olması:
Dalından özenle toplanan bekletilmemiş zeytin danelerinden yağ çıkartma işlemine geçmeden, zeytininizden önce sıkılan zeytinlerin de dalından toplanmış ve sağlam olmasına özen göstermek gerekir. Eğer, sizin zeytininizden önce giren zeytinler düzgün değilse hattın temizlenmesi gerekir. Zeytin işlenmeden önce güzelce yıkanmalıdır. Yıkama esnasında kullanılan suyun temiz olmasına ve yıkama suyunun hangi aralıklarla değiştirildiğine dikkat edilmelidir. Zeytin, yoğrulma işlemine geçtiğinde; hamur sıcaklığı 30°C civarında olmalı ve yoğurma işlemi ortalama yarım saat sürmelidir.

3. Zeytinyağının Saklama Koşullarının Uygun Olması:

Zeytinyağı, ışık, hava ve ısıdan olumsuz etkilenir. Ayrıca bulunduğu ortamdan koku çekme özelliğine sahiptir. Bu nedenlerle zeytinyağının saklandığı yerde kötü koku oluşturacak bir etkenin bulunmaması, sıcaklık değişiminin kontrol edilebilir olması istenir. Ayrıca zeytinyağının posasını tahliye etmeye uygun, zeytinyağının hava ile temasının kesilebileceği temiz paslanmaz çelik tanklarda muhafaza edilmelidir.